Ga naar de inhoud

Ambassadeur Mats Marcker leeft een legacy na

dinsdag 12 november

Mats Marcker, een Nederlandse legende binnen de rugbywereld. Opvallend klein van postuur, zwarte krulletjes en indrukwekkend vriendelijk in de omgang. Op zijn vijftiende speelde hij voor 95000 (!) mensen op Twickenham in Londen. Mats ademt rugby. Als rugby een religie zou zijn en de rugbybal de dominee, dan zou Mats elke zondag vooraan in de kerk zitten.
Na zijn carrière heeft hij de rugbysport nooit de rug toegekeerd. Hij heeft een talentenschool en is sinds kort ambassadeur van OldStars rugby. Een spelvorm waardoor hij zelf ook weer aan het rugbyen is geslagen. Een spelvorm die Mats bij zoveel mogelijk mensen onder de aandacht wil brengen. De man die ooit een week in het ziekenhuis lag ‘vanwege de wil om niet te willen verliezen’, doet exclusief voor OldStars zijn verhaal.

Legacy

“Ik hoefde niet lang na te denken toen ik de vraag kreeg om ambassadeur te worden van OldStars walking rugby. Wij leven als rugbyers een legacy na. We zijn heel erg bezig om iets achter te laten voor onze kinderen. OldStars rugby uitrollen is daar nu een mooi voorbeeld van. Bepaalde zaken passen echt bij het rugby, iets achterlaten past in dat rijtje. Ik hoef geen standbeeld, maar ik wil niet dat ze later zeggen dat ik niets voor sport heb betekend nadat ik ben gestopt met mijn carrière.” Over die carrière zou je een boek kunnen schrijven. Mats kan er geweldig over vertellen, waarbij de pretoogjes zijn passie voor rugby verraden.

Vrije dagen sparen voor Nederlands Rugbyteam

“Ik heb met het wereldteam gespeeld in Argentinië. Dan speel je met de beste van de wereld. Alles ging toen in het Frans. En ik sprak geen woord Frans. Geweldig haha.” Mats was in die tijd de aanvoerder van het Nederlands rugbyteam. “We speelden in Hongkong, in Australië, vlogen de hele wereld over. De toernooihouder betaalde in die tijd de vliegtuigtickets en de hotelovernachtingen. Het is wel zo, het kostte je vrije dagen. Dat is wel een inbraak hoor. Als je het bij elkaar optelt, heeft het tonnen gekost. Wat krijg je ervoor terug. Nul geld. Bij ons was de waardering belangrijker. Als je mensen kunt entertainen door rugby te spelen, en het eindsignaal heeft geklonken, en mensen lopen met een glimlach naar je toe, dan geeft dat zo veel voldoening. Dat is onbetaalbaar. Wij rugbyen niet voor onszelf. Het gaat uiteindelijk allemaal om het shirt. Het shirt laat je altijd anders achter dan je hem hebt aangetrokken. In die tijd was ik elektricien. Ik moest heel veel compenseren door in de avonden en in de weekenden te werken. Uren sparen om met het nationale team in Australië te kunnen spelen. Onvoorstelbaar als je er nu over nadenkt.”

Karaktertrek

“Ik heb een schurft hekel aan verliezen. Verliezen is het ergste wat er is. Mijn karakter van niet willen verliezen heeft met mijn lengte te maken. Die gasten waren soms drie koppen groter. Opboksen tegen, daar ging het bij mij altijd om. Die eigenschap heeft me zover gebracht denk ik.

Dat willen winnen dat zit zo diep. In de kleedkamer bij het Nederlands team keek je welk shirtje de ander aandeed. Heb jij een blauw shirt aan, dan trek ik een wit shirt aan. Want ik moet jou nog pakken. Ziek was dat eigenlijk. Iedereen had altijd twee shirts mee. Wit en blauw. In de kleedkamer werd er dus al gekeken wie wat aantrok, met oog op de partijvorm bij de training.

Ik ben een keer na een toernooi naar huis gegaan. Toen kwam ik thuis. Had ik zoveel pijn, ben ik naar het ziekenhuis gegaan. Had ik een maagzweer. Puur van de stress. Niet willen verliezen. Daar kwam het vandaan. Spanning en stress is dan een hele slechte factor.”

OldStars gedachte in een rugbylied

Inmiddels heeft Mats deze karaktertrek losgelaten, vertelt hij. “Ik ben afgestapt van het willen winnen. Daarom ben ik gestopt met rugby. Ik moet er vanaf stappen, anders heb je geen leven. OldStars rugby gaat juist helemaal niet om het winnen. Nu rugby ik weer, puur omdat de essentie bij OldStars rugby om het plezier gaat. Die glinstering in de ogen. Ik noem het de beginnersgeest. Die moet je terugkrijgen of aanwakkeren bij mensen die via deze vorm gaan rugbyen. Een bekend rugbylied is; ‘if you win, lose or draw, it is a victory for all’. Dat is precies de gedachte binnen OldStars. We vieren samen de sport rugby. Het plezier, het samenzijn.”

Aangepaste spelvorm

“Ik kan weer rugbyen met mijn maatjes van vroeger. Topwedstrijden die we vroeger speelden kan je op deze manier weer herleven. Dat is heel leuk eigenlijk. De gekkigheid in de kleedkamer komt ook weer terug. De aangepaste spelvorm is ideaal. Weet je waarom? Verschillen vallen weg. Verschillen in fysiek, verschillen tussen het geslacht. Als een man tegen een dame sprint, dan is een man meestal sneller. Dat heb je niet bij OldStars rugby. Iedereen kan wandelen. Geweldig toch?!”

Magie van de bal

Mats heeft grote ambities met OldStars rugby. Het is volgens hem geen probleem om mensen enthousiast te maken voor rugby. “Ik gun het iedereen om de magie van de rugbybal te ervaren. De magie van de bal is heel groot. Hij past overal, hoe je hem ook draagt. Ongeacht de maat, je kunt er op verschillende manieren mee schoppen. De stuit maakt het een bijzondere bal. Je kunt er hele leuke trucjes mee doen. Ga het vooral eens ervaren. Laatst hadden we OldStars voetbal spelers die voor het eerst met de rugbybal speelden. Ze waren meteen verkocht.

Andere oud-internationals wil ik weer gaan betrekken bij de sport. Zij worden ongetwijfeld ook enthousiast van OldStars walking rugby. Er is zoveel kennis verloren gegaan. Die oud-internationals kunnen dan weer regionaal-ambassadeur worden. Het moet een sneeuwbaleffect worden. Ik zit ook te denken aan een grote YouTube omgeving.”

Toekomst

“Uiteindelijk zie ik het voor me dat we maandelijks OldStars festivals organiseren, met OldStars voetbal, handbal, rugby, hockey, tennis… Bij festivals gaat het niet om winnen. Zo gaan verschillende werelden elkaar ontmoeten. Daar kunnen mooie dingen uit ontstaan. Van hé, woon jij ook in Leiden. Zullen we misschien een keer samen gaan vissen? Daar ga ik me hard voor maken. Daar gaan wij ons hard voor maken. Ik krijg er nu al enorm veel energie van!”