Ga naar de inhoud

OldStars voor gemeenten

Professionals

Kies voor OldStars

Wilt u dat meer mensen een leven lang sport- en beweegplezier ervaren? Wilt u ouderenvriendelijke sportverenigingen stimuleren in uw gemeente? Zoekt u een erkende interventie die invulling geeft aan de maatregelen voor preventie van eenzaamheid? Zet samen met het Nationaal Ouderenfonds in uw gemeente OldStars op!

Lokale begeleiding en maatwerk

Sport verbindt: door ouderen te stimuleren te blijven bewegen, blijven zij betrokken bij de samenleving en wordt voorkomen dat zij in een sociaal isolement raken. Het Ouderenfonds implementeert daarom samen met de lokale vereniging en ouderen, OldStars Sport bij de lokale sportverenigingen. De implementatie is altijd maatwerk, waarbij wij de kennis en ervaring inzetten die wij in de jaren hebben opgebouwd.

We brengen in kaart welke verenigingen en initiatiefnemers er in uw gemeente zijn en van daaruit gaan we aan de slag met het opbouwen van OldStars. Ook betrekken wij de buurtsportcoaches. Een traject met een nieuw OldStars-team omvat een (streef)periode van 26 weken. Hierna kan het team organisatorisch en financieel duurzaam op eigen benen staan, binnen de sportvereniging of in samenwerking met een andere partner. De regie ligt op lokaal niveau, waardoor het OldStars beweegaanbod ook na het begeleidingstraject duurzaam blijft voortbestaan.

Snel en gemakkelijk starten

Het Nationaal Ouderenfonds zorgt dat OldStars in uw gemeente een vliegende start krijgt. Het ondersteuningspakket omvat:

 • Een starterspakket voor nieuwe teams
  Onze handleiding waarmee een sportvereniging direct aan de slag kan om een OldStars-team op te zetten. Er zijn tientallen beweegvormen mogelijk. Met praktische informatie, cursussen, handvatten en tips, geïllustreerd met veel verhalen uit de praktijk.
 • Intensieve begeleiding door onze ervaren projectbegeleider
  Wij adviseren en begeleiden elk OldStars-initiatief gedurende 3-5 maanden, en leggen de begeleidingsbehoefte van ouderen, vereniging en partners vast in een samenwerkingsvoorstel op maat.
 • Hulp bij de feestelijke kick-off
  We organiseren samen een spetterende en gezellige lokale kick-off om bekendheid te geven aan het initiatief en de lokale werving kracht bij te zetten.
 • Scholing voor de begeleider en/of trainer van het team
  • een opleiding tot OldStars trainer (met certificaat; kwalificaties vereist), OF
  • een dagcursus voor OldStars begeleider (zonder certificaat), EN
  • begeleiding van de trainer/begeleider bij de eerste 10-12 trainingen.
 • Praktische ondersteuning en advies bij communicatie & PR
  Wij maken communicatiemiddelen en geven advies om deelnemers te werven én om lokaal meer bewustzijn te creëren voor het belang van verantwoord sporten en bewegen en het plezier voor ouderen.
 • Nazorg
  Na de implementatiefase en start kunnen teams altijd met vragen terecht bij het Ouderenfonds. Daarnaast maken ze deel uit van de OldStars community, waardoor ze ervaringen en vragen kunnen delen met andere verenigingen in Nederland.

Meer weten of direct starten?   

Bij interesse kunt u contact opnemen met het Nationaal Ouderenfonds via oldstars@ouderenfonds.nl of 088 344 2000.