Ga naar de inhoud

Ambassadrice Bettine Vriesekoop ademt het OldStars DNA

woensdag 7 oktober

Vriesekoop is een verrijking voor de OldStarswereld. Ze kan verschrikkelijk goed tafeltennissen. Is tweemaal Europees kampioen. Kon als enige partij bieden aan het tafeltennisgeweld van de Chinezen. Schreef meerdere boeken over dezelfde Chinezen. Weet wat het is om tegenslagen te hebben. Om diep te zitten. Maar ook om kwaliteit van leven te hebben. Te knokken. Te solliciteren (als tafeltennislegende) voor een baan als caissière bij een supermarkt tijdens de coronacrisis. Ze moedigt ouderen aan om verantwoordelijkheid te pakken. Verantwoordelijkheid voor een kwaliteit van leven. Lees hier haar exclusieve verhaal voor OldStars!

Kwalitatief ouder worden

China is mijn tweede natuur” – begint Bettine Vriesekoop te vertellen. “Daar is het zo dat als je nog niet een oudere bent, je eigenlijk nog niet meetelt. Ouderen worden daar ontzettend geëerd, omdat zij alle wijsheden hebben verworven. Zij hebben alle sporen verdiend en alle diensten bewezen. In China is het de kunst om zo oud mogelijk te worden en op een zo gezond mogelijke manier. Dat sluit goed aan bij mijn persoonlijke doel. Niet zozeer zo oud mogelijk wil worden, want dat weet je toch vaak niet, maar ik wil wel zo lang mogelijk een kwaliteit van leven behouden. Ik weet hoe belangrijk dat is voor iedereen die oud wordt. Dat wil ik als ambassadrice uitdragen.”

Chinese wijsheid

Bettine, geboren in een boerengezin met acht broers en zussen, weet vanaf haar jeugd al dat oud worden niet iets vanzelfsprekends is. “Mijn vader overleed aan kanker en mijn broers kregen een treinongeluk. Dus ik heb zeker geen onbezorgde jeugd gehad. Tegenwoordig ga ik veel beter om met tegenslagen. Vroeger dacht ik, dit is het einde van de wereld. Nu heb ik een bepaalde constante. En bepaalde ervaring en kennis hoe ik met bepaalde dingen om moet gaan. Dat maakt me denk ik gelukkiger. Dat is ook door het ouder worden.

Een Chinese wijsheid sluit daar goed op aan. Chinezen zeggen eerst de zure druiven eten, dan de zoete. Als je eerst alle lolletjes heb gehad, nooit ergens voor hebt gewerkt, dan wordt het laatste deel van je leven wel een beetje zuur. Ik heb altijd op de bodem van de oceaan moeten zitten om te voelen hoe het is om boven te komen.”

Aanpassen levensstijl

Voor een kwalitatief leven moet je wel dingen doen, volgens Bettine. “Ik merk nu ik ouder word dat je je levensstijl moet aanpassen. Je kan niet doen alsof je jong bent. Alles verandert, en je lichaam ook, daar moet je in meegaan. Dus is bewegen heilig. Als ik niet beweeg, als ik niet goed eet, voel ik me ten eerste doodongelukkig. Ten tweede ben ik binnen de kortste keren depressief of ik word ziek. Dan kom ik niet fijn mijn bed uit.

En dat is voor mij wel iets wat ik wil overdragen aan mensen. Het is hartstikke fijn om te leven. Elke dag is er één. Maar wel met kwaliteit. Zo gezond en zo blij mogelijk. Daar moet je wel dingen voor doen. Mijn successen uit mijn topsportcarrière kwamen ook niet vanzelf. Niks kwam eigenlijk vanzelf. Om gezond ouder te worden moet je hard werken. Dat is wat mensen nog weleens vergeten. Zo van, nou ben ik pensioen en nou kan ik niks meer gaan doen. Dat is natuurlijk een misvatting. Dan krijg je hem echt wel op je brood.”

Ambassadrice

Die boodschap verkondigt ze nu in heel Nederland als ambassadrice van OldStars tafeltennis. Een functie die haar goed ligt. “Heel leuk om te doen. Het mooie aan OldStars is, is dat het blijvend is. Ik kom ergens en dan krijgt het echt een gevolg. Dat is bij normale clinics niet zo. Zelf hoor ik ook over één jaar tot de doelgroep. Door het ambassadeurschap voel ik dat ik wat bijdraag. En daar wordt je blij van, want dan heb je het gevoel dat je meedoet. Alles wat je voor een ander doet doe je voor jezelf. Hoe meer je voor anderen doet, hoe blijer je daarvan wordt.” Waarmee ze direct een kernwaarde van OldStars te pakken heeft. Meedoen. Van waarde zijn in de maatschappij.

Solliciteren als caissière

Ouderen krijgen soms het gevoel dat ze afgedankt zijn. Dat mag niet. Ze moeten zich van waarde voelen. Ik dacht in de coronatijd, ik ga eens even solliciteren, want ik kan nu niks doen. Geen training geven, geen lezingen niks. Misschien kan ik wel achter een kassa gaan staan. Ik dacht ik ga niet vier maanden thuiszitten. Vond het ook wel interessant. Bij een supermarkt, in een vitaminestore, bij Schiphol interviews doen.

Ik heb op van alles gesolliciteerd maar nooit een uitnodiging gehad. Hoe is het mogelijk he? Geen enkele reactie. Omdat ik gewoon 58 was, te oud. Dat is bizar. Aan de ene kant moet je tot je 67ste werken, en moet er veel inclusiviteit zijn (waar ik overigens helemaal voor ben), maar aan de andere kant worden ouderen buitengesloten. Dat kan niet.”

Eenzaam

Naast meedoen in de maatschappij is ontmoeten een andere belangrijke kernwaarde van OldStars. Bettine weet vanuit haar topsportcarrière hoe belangrijk dat is. “Ik ben heel vaak eenzaam geweest. Ook in mijn tijd waren er hele overtuigingen wat je ervoor moet doen om topsporter te zijn. Daar gaat de hele turndiscussie ook over. We zijn inmiddels wel zo ver dat als je blij bent en sociaal niet allemaal feestjes gaat houden, dat dat prima is als topsporter.

Als je je gaat afsluiten van de wereld, wordt je niet blij. Als je niet blij bent, wordt je er ook niet beter van. Isolatie en isolering van je sociale omgeving is nooit goed. De mens is een sociaal dier. Eigenlijk heb ik nu een veel socialer leven dan toen ik jong was. En ik merk gewoon dat ik daar blijer van wordt. Het verenigingsleven past precies in dat plaatje. Bij OldStars tafeltennis juich ik de focus op het ontmoeten dan ook enorm toe.”

Streng voor ouderen

“Voor ouderen ben ik soms best streng. Dat geef ik bepaalde aanwijzingen en dan zie ik dat ze er niks mee doen. En dan hoor je heel vaak van, – ‘jaa maar ik ben al zo oud’. Of ‘ik heb het al zo lang zo gedaan’. Of ‘ik kan het niet meer’. Dan zeg ik nee, je moet jezelf uitdagen.

Ook als je ouder bent, jezelf uitdagen. Als je dat niet doet, dan gaat het hier in je bovenkamer, en met je lichaam alsmaar naar beneden. Ik zeg ook van, als ik hoor, ‘ik loop een beetje moeilijk, oh hier een rollator’. Nou dat gaat dus niet.

Nee, oefenen! Tafeltennissen, dansen. Je moet jezelf blijven uitdagen. Ook als je denkt, ik ben moe. Nee toch gaan trainen. Ik doe ook nog krachttraining. Ik ben ervan overtuigd, ouderen vallen veel in huis, en hoe sterker je lichaam is, hoe minder snel je valt. Tafeltennis is goed voor je brein. Aanpassen, kijken en inschatten. Allemaal dingen om je brein fit te houden. Ouderen moeten alleen zelf verantwoordelijkheid pakken om ook echt te gaan sporten.”

Slotboodschap

“Mensen vallen zo van, ik heb er geen zin meer in, ik ga toch dood. Ja wat nou ik ga toch dood?! Je gaat pas dood als je in het graf ligt. Nu leven we nog, kom op, hup. Zo lang je leeft, gewoon alles eruit halen. Dat is mijn instelling. Elke dag is er één, als je kwaliteit van leven hebt. Anders lig ik morgen liever ook nog onder de zoden. Als ik dat niet nastreef, als ik niet mijn best doe, dan sta ik ook elke dag depressief op. Nogmaals, je moet je best er voor doen.” Verbeten komt het eruit. Gedreven. Als een echte topsporter. Een topsporter die ouderen een kwalitatief leven gunt.