Ga naar de inhoud

“Balkon bewegen heeft ouderen er echt doorheen gesleept”

donderdag 12 mei

Beweegles

Mieke is één van de grondleggers van het balkon bewegen en weet als vakdocent op welke wijze ouderen het beste kunnen bewegen. Twee jaar geleden, door de komst van het coronavirus, begon Mieke met beweeglessen voor bewoners van woonzorgcentra in Amstelveen. “Toen ouderen niet meer naar de les konden komen, zei ik: ‘Nou dan kom ik wel naar jullie!’”

“Dat was zoiets moois. Mensen kwamen spontaan op hun balkon staan en meedoen. Het was zo waardevol en ik denk dat het balkon bewegen de meeste ouderen er echt doorheen gesleept heeft.”

Nationale Balkon Beweegdag

Het beweeginitiatief werd al snel omarmd door het Ouderenfonds en omgedoopt tot Nationale Balkon Beweegdag. En niet zonder succes. Op 20 mei is het alweer de derde editie van Balkon Beweegdag. Mieke is nog even enthousiast als tijdens de allereerste keer. “Het is nu wel weer een andere tijd. De gekkigheid is er wel wat af. Toch merk ik dat er nog genoeg mensen mee willen doen.”

Masterclass

Om deelname te stimuleren, gaf Mieke afgelopen tijd een masterclass balkon bewegen aan diverse sport- en beweegprofessionals. Zo kunnen beweegprofessionals op een verantwoorde, veilige maar vooral leuke manier een balkon beweegactiviteit organiseren. “We willen dat in iedere gemeente minimaal twee woonzorgcentra meedoen. Dat moet lukken toch? Want er zit nog genoeg beweging in de meeste ouderen hoor!”

Touwtje springen

“In Amstelveen werk ik tijdens de Balkon Beweegdag samen met zes basisscholen. De kinderen gaan touwtjespringen op muziek. De ouderen kunnen dan de touwtjes vasthouden. Het maakt niet uit wat je precies organiseert die dag. Zo lang het maar met bewegen te maken heeft, veilig is en iedereen veel plezier beleeft. In eerste instantie op de dag zelf, maar zeker ook daarna. We willen namelijk dat ouderen blijven bewegen en elkaar blijven ontmoeten. Net als het blijven organiseren van Nationale Balkon Beweegdag. Dus ik zeg op naar het eerste lustrum!”

OldStars VitaliteitSpelen

Nationale Balkon Beweegdag is dit jaar onderdeel van de OldStars VitaliteitSpelen: de nationale beweegweek voor ouderen. Tijdens de OldStars VitaliteitSpelen van 16 tot en met 20 mei vraagt het Ouderenfonds aandacht voor de fysieke en sociale voordelen van bewegen voor ouderen, samen met partners Menzis, Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, VriendenLoterij, VML, Wij BuurtsportCoaches, KNGF, SportVibes en Kenniscentrum Sport & Bewegen.