Ga naar de inhoud

Doe mee met de Beweegweek 2024!

vrijdag 19 april

Amersfoort, 19 april 2024 – Het Nationaal Ouderenfonds organiseert van 27 tot en met 31 mei voor de derde keer de Nationale Beweegweek voor Ouderen. Met een feestelijke recordpoging boksen in het Olympisch Stadion in Amsterdam en beweegactiviteiten door het hele land brengen we zoveel mogelijk 65-plussers in beweging. Hiermee pakken we eenzaamheid onder ouderen aan door middel van bewegen: samen een tikkie sterker worden, fysiek én sociaal! 

Een tikkie sterker
Over elke groep bestaan stereotypen en vooroordelen. Zo heerst het beeld dat ouderen fysiek kwetsbaar zijn. Maar vinden zij dat zelf ook? Ruim 70% van de leden van het Ouderenpanel van het Ouderenfonds merkt juist dat senioren in hun omgeving steeds langer fit blijven (april 2024). Bovendien blijkt uit het onderzoek dat een actieve, sportieve boodschap hen meer motiveert om te bewegen, dan een boodschap die enkel gericht is op gezelligheid en koffiedrinken.  

Bewegen is een must om fysiek, mentaal én sociaal fit te blijven. ‘Maak het jezelf juist moeilijk’, adviseert ouderenarts Ester Bertholet. Of het nu gaat om het tillen van zware boodschappen of deelname aan sportieve activiteiten zoals OldStars voetbal, elke vorm van beweging draagt bij aan het behoud van een gezond lichaam en versterkt bovendien het sociale netwerk van ouderen – het maakt je een tikkie sterker. 

Recordpoging boksen  
Op dinsdag 28 mei vindt de recordpoging boksen met 65-plussers plaats, onder begeleiding van voormalig Olympisch bokser en OldStars ambassadeur Arnold Vanderlyde: ‘Met de recordpoging boksen in de Beweegweek laat ik graag zien dat iedereen verantwoord kan blijven bewegen. Het wordt hartstikke leuk, dus kom naar het Olympisch Stadion!’ Alle 65-plussers kunnen meedoen. Ervaring of speciale materialen zijn niet nodig.

Beweegactiviteiten in elke buurt  
Er vinden in de Beweegweek door het hele land activiteiten plaats waar ouderen samen in beweging komen. Zo kun je naast de recordpoging boksen ook naar het beweegfestival in Den Haag en komt Olga Commandeur in beweging met de beweegvisite. Er is voor ieder wat wils.

Symposium 
Op dinsdag 28 mei inspireert het Ouderenfonds beweegprofessionals met het symposium ‘Sterker dan je denkt’ in het Olympisch stadion in Amsterdam. Beweegprofessionals leren hier meer over het aanspreken van senioren in sport en beweging. Klopt het dat koffiedrinken voor elke beweegactiviteit centraal moet staan, of zijn ouderen sterker dan soms gedacht wordt?

Meedoen aan (een van) deze activiteiten?