Ga naar de inhoud

Erkenning ‘Goed Onderbouwd’ voor de interventie OldStars Sport

vrijdag 3 november

Goed nieuws! OldStars sport timmert al jaren aan de weg en is bij veel verenigingen niet meer weg te denken. Dit is niet onopgemerkt gebleven waardoor de erkenningscommissie Sport en Bewegen de interventie OldStars Sport heeft erkend op het niveau Goed Onderbouwd.

Wat houd de erkenning in?
De erkenning houd in dat OldStars Sport een interventie is die goed is uitgewerkt, zich in de praktijk heeft bewezen en door professionals is beoordeeld. Verschillende organisaties en professionals willen bewegen stimuleren of sport inzetten om sociaal maatschappelijke doelen te realiseren. De erkenningscommissie Sport en Bewegen geeft de erkenning aan bedrijven die aan de eisen voldoen.

Veelzijdig bewegen
OldStars Sport bestaat uit een structureel, gevarieerd en laagdrempelig trainingsaanbod, onder begeleiding van een trainer, die kennis heeft van het Athletic Skills Model (ASM), een veelzijdig beweegmodel dat inzet op plezier in bewegen. Via een bottom-up aanpak begeleidt het Nationaal Ouderenfonds lokale initiatiefnemers om OldStars Sport op te zetten voor hun sportvereniging. De aanpak is toepasbaar op verschillende sporten. Per spelvorm zijn er aangepaste spelregels voor de doelgroep, zoals een kleiner veld, niet rennen en geen fysiek contact. Er is veel aandacht voor veiligheid. Sociale interactie wordt gestimuleerd voor, tijdens en na de trainingen en door wekelijkse deelname aan beweegaanbod in de buurt, maken de senioren deel uit van het verenigingsleven en bouwen ze een eigen sociaal netwerk op.

Aansluiting bij doelgroep
Om OldStars Sport op het niveau ‘Goed Onderbouwd’ te erkennen is de hulp van het Mulier Instituut ingeschakeld. Zij hebben het Ouderenfonds ondersteund bij de theoretische onderbouwing van OldStars Sport. En met een mooi eindresultaat: de erkenningscommissie vindt dat OldStars Sport goed past bij de omschreven doelgroep en spreekt haar waardering uit over de manier waarop deze wordt betrokken bij het programma. ‘Positief aan de interventie is daarnaast dat dit een multisportaanpak betreft met een uitgebreid pakket aan materialen.’

Dankbaar
Projectleider OldStars Sport Anne Bulsink is natuurlijk enorm blij met deze erkenning: “Dat OldStars Sport nu erkend wordt als Goed Onderbouwd is voor ons een bevestiging én een waardering voor alle vrijwilligers in het land die OldStars uitvoeren bij de verenigingen. De erkenning is ons ook waardevol omdat wij zo ook aan nieuwe partners en nieuwe clubs kunnen uitleggen wat maakt dat onze aanpak zo goed werkt.”