Ga naar de inhoud

Jaap (68): “Als je maar mensen in beweging krijgt.”

maandag 27 maart

Jaap (68): “Als je maar mensen in beweging krijgt.”

Jaap Bos (68) van OldStars korfbalvereniging Noordenveld in Roden weet wel hoe je een succesvol evenement organiseert. Op 9 mei organiseert hij samen met twee sportcoaches van Welzijn in Noordenveld en drie andere OldStars voor de tweede keer het Beweegfestival Noordenveld, tijdens de Beweegweek (8 t/m 12 mei).

Voor ieder wat wils

De organisatie van het festival is nog in volle gang, maar het programma heeft voor ieder wat wils. Zo verzorgt Olga Commandeur de warming up, zijn er verschillende clinics te volgen en staan Foppe de Haan en Tjalling van den Berg als gastsprekers op het programma. Deze dag wordt passend afgesloten met een derde helft. “Dat is minstens zo belangrijk als het bewegen op zich.”

Zelf ervaren

“Een van de zaken bij het Beweegfestival is om te laten zien wat OldStars korfbal inhoud, op deze dag werken we ook samen met de nabijgelegen OldStars voetbalclub en de OldStars boksclub. Dus welke sport het ook is dat maakt niet uit, als je maar mensen in beweging krijgt. Wat een belangrijk punt is van het Beweegfestival, is dat je de mensen laat zíen wat het is. Je geeft niet alleen een folder zo van: ‘Hier, je kijkt maar wat je er mee doet.’ Maar met het Beweegfestival kan je mensen daadwerkelijk aanspreken, meenemen en vooral laten zien wat het inhoud. Het zelf ervaren, dat is de basis van het succes.’’

Achter de geraniums vandaan

“Soms haal je de mensen letterlijk achter de geraniums vandaan. Het voordeel van OldStars is dat het vrijblijvend is, bij teamsporten wordt er vaak verwacht dat je er altijd bent. Maar bij OldStars hoeft dat niet, zo moeten opa’s en oma’s wel eens oppassen of hebben ze net een kleinkind gekregen. Het is geen verplichting om te komen, al zijn de meeste mensen er wel iedere week hoor.”

Onderdeel van een groter geheel

Niet alleen gezondheid speelt een rol bij samen bewegen maar ook het sociale aspect is een groot onderdeel. “Dat zie je gelukkig ook terug bij de vereniging, de senioren tak wordt langzamerhand een belangrijke tak binnen de sportverenigingen. Veel OldStars worden ook lid van de vereniging zo kunnen ze bijvoorbeeld wedstrijden kijken of deelnemen aan activiteiten. Dat is niet per se zelf sporten maar je bent onderdeel van een grotere vereniging.”

“Eerst een goede organisatie”

Een Beweegfestival staat er natuurlijk niet zomaar, je moet het wel organiseren. “Je moet structuur in het verhaal aanbrengen. Want als je zomaar begint is de kans groot dat het een paar weken later weer afgelopen is, dat schiet niet op.” Om een activiteit als het Beweegfestival te organiseren moet je breed kijken stelt Jaap. “Bij beweging en gezondheid kan je van alles bedenken, er zouden ook mensen iets over voeding kunnen komen vertellen bijvoorbeeld.”