Ga naar de inhoud

Loek (80): ‘Vanuit je stoel kun je zoveel oefeningen doen’

woensdag 15 december

Loek is vrijwilliger bij OldStars en motiveert met zijn virtuele beweegsessies, wekelijks ouderen om te blijven bewegen. “Als je veel beweegt en je hebt een gezond voedingspatroon dan kun je je wapenen tegen allerlei virussen.”

Loek is voor velen het voorbeeld van hoe je goed ouder kan worden. “Sport en bewegen staat bovenaan mijn lijstje. Ik vind het gewoon heerlijk en je lichaam heeft het nodig. Het is goed om je spieren te voelen. Met mijn aanpak probeer ik anderen te motiveren.”

Stoeloefeningen

“Normaal gaf ik training in de buitenlucht, maar nu met corona ook virtuele trainingen. Ik ben helemaal niet gewend om binnen te trainen. Door de virtuele trainingen ben je toch een beetje beperkt en moet je creatief zijn om oefeningen te bedenken. Maar dat houd mij ook weer mentaal fit! Ik bedenk nu ook stoeloefeningen. Vanuit je stoel kun je zoveel oefeningen doen!”

Kopje koffie

De virtuele trainingen van Loek vinden plaats via Zoom. “Ik heb ouderen wel even online wegwijs moeten maken. Bij Zoom heb je al die verschillende vakjes. Ik zet ook altijd even het geluid uit van alle deelnemers, zodat we niet steeds het gekreun en gesteun horen van elkaar.” Loek probeert ook het sociale aspect mee te nemen. “We beginnen altijd even met een kopje koffie en dan praten we even bij. Daarna gaan we aan de slag.”

In beweging blijven

Loek heeft een achtergrond in fysiotherapie. “Ik kijk nu vooral naar wat er goed is voor de spieren om ervoor te zorgen dat ouderen in beweging blijven. Als we buiten trainen kunnen we spelletjes doen of een potje OldStars voetbal, nu gaat het vooral om het noodzakelijke bewegen.”

Stofjes

“Bewegen is voor ouderen heel belangrijk. Kijk bijvoorbeeld naar de theorie van professor Scherder. Hij heeft uitgezocht dat bij bewegen bepaalde stofjes in de bloedbaan vrij komen. De stofjes hechten zich aan de vaatwanden waardoor er meer bloed gaat stromen en je conditie gaat verbeteren. We moeten onze hartslag naar een hoger niveau tillen.”

“Het sociale contact is gewoon heel belangrijk!”

Loek Weimar