Ga naar de inhoud

OldStars in de wijk in Hoorn

dinsdag 24 augustus

Benieuwd en beetje spannend. Nico van der Gulik en Jan Tonneman zijn de initiatiefnemers van de kick-off van OldStars in de wijk Grote Waal in Hoorn op woensdag 8 september. Iedereen van 55 jaar of ouder is welkom om te bewegen, te sporten en vooral om te ontmoeten. “We hebben er alle vertrouwen dat we een leuke eerste training kunnen geven”, klinkt het in koor.

De twee laten er geen gras over groeien en zijn al druk bezig met de voorbereidingen. In samenspraak met het Ouderenfonds zijn inmiddels posters en flyers gemaakt en wordt de publiciteit volop gezocht. “We willen 5000 folders gaan bezorgen. Ja, dat is best ambitieus”, lacht Jan, oprichter en eigenaar van een sportwandelschool in Hoorn.
“Voor de rest zien we wel hoe het loopt. We hebben ook geen idee wat zeg maar de beweegkwaliteiten zijn van de deelnemers. Uiteraard passen we de training daarop aan. Wel hopen we dat minimaal 15 tot 20 ouderen op het evenement afkomen.”

Kansen

De Grote Waal is een wijk in Hoorn waar ouderen niet heel veel sporten. In de rol als bestuurslid van Stichting Dwaalpark, weet Nico dat maar al te goed. “Daarom vinden we het ontmoeten en het sociale aspect ook zo belangrijk. We kwamen in aanraking met OldStars in de wijk door contact met Johan Annema van het Ouderenfonds. Sportparticipatie is een mooie ingang om gezond bezig te zijn, te bewegen en te ontmoeten. We zien echt kansen voor de ouderen in de wijk.”

“De bedoeling is wel dat ons initiatief uiteindelijk wordt overgenomen door de mensen uit de Grote Waal. We hebben een twintig weken programma ontwikkeld. Na de kick-off is er elke woensdag een trainingsmoment. Bewegen en het verbeteren van de coördinatie staan daarbij centraal. Ook willen we sportclubs in de wijk erbij betrekken, zodat we daar op termijn een keer kunnen sporten en dat ouderen op hun beurt weer betrokken raken bij zo’n vereniging”, laat Nico weten.

Ontmoeten

Maar eerst woensdag 8 september. Om 10.00 uur is de inloop in wijkcentrum en een half uurtje later is de start op het iets verderop gelegen Cruijff Court. Jan: “Het is een training van zo’n 1,5 uur. We werken volgens het Athletics Skills Model (ASM) en sluiten sowieso altijd af met spelvormen. Na de training is er volop tijd om gezellig na te kletsen, want nogmaals het ontmoeten vinden wij écht belangrijk.”

OldStars in de wijk

Deelname aan OldStars Sport spelvormen moet mogelijk zijn bij de sportclub ‘om de hoek’ en binnen enkele jaren net zo gewoon zijn als regulier sportaanbod. Niet altijd is een lidmaatschap van een sportvereniging vanzelfsprekend. In sommige gevallen kan de stap te groot zijn. De fysieke afstand tot de vereniging is te groot, de financiële situatie ontoereikend of de ouderen zijn niet bekend met het verenigingsgevoel. De wijk kan in deze gevallen perfect fungeren als verbindende schakel.