Ga naar de inhoud

Onze beweegmethode

Blijven bewegen voor iedereen

Samen bewegen is gezond én het verbindt. Wij vinden dat iedereen samen moet kunnen blijven bewegen. Daarom bieden we met OldStars beweeginspiratie en tientallen verschillende beweegvormen door heel Nederland, zodat er altijd een manier van bewegen is die past, nu en later.

We willen mogelijk maken dat iedereen verantwoord kan blijven bewegen. Daarom hebben de beweegvormen van OldStars vaak andere spelregels. Deze spelregels worden vastgesteld door het Nationaal Ouderenfonds in samenwerking met de sportbonden. Lees meer over de spelregels.

En we gaan er voor dat iedereen sámen kan blijven bewegen. Daarom hebben alle OldStars ontmoetingen een sociaal onderdeel: even bijpraten voor de training of juist afsluiten met koffie. Want blijven bewegen doe je samen!

Het beweegmodel: Athletic Skills Model

Bij OldStars bewegen we volgens een bewezen beweegmodel: het Athletic Skills Model (ASM). De bewegers en sporters staan centraal in deze andere manier van denken over bewegen. Dit model gebruiken wij als leidraad voor de Oldstars beweegvormen, met als uitgangspunt dat iedereen nu en later mee kan blijven bewegen.

Voor iedereen

Het ASM richt zich op alle bewegers, van elk niveau. Als we kort moeten uitleggen wat de gedachte van het beweegmodel is, dan zeggen we: verschillende grondvormen van beweging versterken elkaar. Al deze grondvormen vormen samen de Schijf van 10!

Onderzoek toont aan dat gevarieerd bewegen de prestaties verbetert, de kans op blessures vermindert, de creativiteit bevordert en dat er meer plezier in bewegen ontstaat en dat is natuurlijk heel belangrijk. De grondvormen vullen elkaar aan, waardoor niet alleen lichamelijke vaardigheden toenemen, maar deze activiteiten stimuleren ook de hersenen.

De spel- en oefenvormen doen een beroep op de totaalontwikkeling van lichaam en geest. De opgeleide OldStars trainers zorgen ervoor dat iedereen actief kan blijven deelnemen. Zij leren in een ASM-OldStars cursus hoe ze samen met de deelnemers steeds passende uitdagingen vinden binnen de grondvormen van bewegen, maar ook in materialen en spelvormen. Zo blijft samen bewegen leuk, afwisselend en gezond.

Bent u een beweegprofessional en bent u benieuwd hoe het beweegmodel precies is opgebouwd? Bekijk de ASM-bouwstenen en schrijf u in voor de ASM-OldStars opstartcursus of ASM-OldStars trainerscursus.

’Als OldStars docent geef ik al jaren de opstartcursus ASM bij clubs. Er is zo veel enthousiasme om te leren over nieuwe manieren om te bewegen. Dat spreekt mij nog elke keer aan.’

René Wormhoudt | OldStars docent & grondlegger ASM

De cursisten hebben al veel expertise binnen hun eigen OldStars sport. Het is mijn doel om hen meer te leren over veelzijdig bewegen dan alleen de sport.

Yordi Vermaat | ASM & OldStars docent, education manager Athletic Skills Model