Ga naar de inhoud

Ouderenfonds strijdt tegen beweegtekort met feestelijke Nationale Beweegweek voor ouderen

dinsdag 21 maart

Ga op ‘beweegvisite’ in de Nationale Beweegweek voor ouderen van 8 t/m 12 mei.


Bewegen is goed, meer bewegen is beter. Maar toch voldoet nog niet eens de helft van de 65-plussers aan de beweegrichtlijnen, opgesteld door de Gezondheidsraad. In 2022 daalde het percentage zelfs naar 38,2%, zo meldt het RIVM. Er is sprake van een groot beweegtekort. Daarom organiseert het Nationaal Ouderenfonds van 8 t/m 12 mei voor de tweede keer de Nationale Beweegweek voor ouderen, met een speciale oproep van Olga Commandeur: kom van je bank af en ga op ‘beweegvisite’!

Het beweegtekort

Voor iedereen geldt dat voldoende bewegen belangrijk is voor een goede fysieke en mentale gezondheid. Ondanks de toenemende bewustwording van een gezonde leefstijl en het belang van bewegen, voldeed in 2022 slechts 38,2% van de ouderen aan de beweegrichtlijnen (CBS/RIVM, 2022), een daling van bijna 4% ten opzichte van 2021. Voor volwassenen en ouderen houden de beweegrichtlijnen (Gezondheidsraad, 2017) in: 2,5 uur per week matig intensief bewegen, 2x per week spier- en botversterkende activiteiten, voor ouderen gecombineerd met balansoefeningen. Meer bewegen is onderdeel van het Nationaal Preventieakkoord, met als uiteindelijke doel dat 75% van de Nederlanders in 2040 voldoet aan de beweegrichtlijnen.

Dat doel kunnen we alleen bereiken als we nú samen in beweging komen. Daarom organiseert het Ouderenfonds de tweede editie van de Nationale Beweegweek voor ouderen van 8 t/m 12 mei.

Ga op ‘beweegvisite’

Iedereen kan in actie komen tegen het beweegtekort! Het Ouderenfonds roept samen met Olga Commandeur in de Beweegweek het hele land op om op ‘beweegvisite’ te gaan. Het idee is simpel: niet meer met de hele visite in een kringetje stilzitten, maar samen met het bezoek lekker in beweging komen! Hoe zo’n beweegvisite er uit ziet, dat mag iedereen zelf invullen.

‘’Hoe mooi is het dat we in de beweegweek het onderhouden van sociale contacten combineren met vitaliteit? Twee belangrijke ingrediënten om te voorkomen dat ouderen eenzaam worden.’’

Kirsten Andres, directeur Nationaal Ouderenfonds.

Aftrap met symposium

De beweegweek wordt op 8 mei afgetrapt met het symposium ‘Beweegkansen in de leefomgeving van ouderen’ voor professionals uit het veld van de ouderenzorg, -welzijn en sport. We inspireren om een beweegvriendelijke leefomgeving voor ouderen met elkaar te creëren en gaan in op de vraag hoe je ouderen motiveert hier gebruik van te maken. Veelzijdig bewegen met plezier staat centraal, voor álle ouderen dus ook ouderen met dementie. Kenniscentrum Sport & Bewegen is partner van het symposium, met workshops van Alzheimer Nederland, ASM, Beweegalliantie en VML Nederland. Professionals uit de ouderenzorg en sport en welzijn kunnen kijken op oldstars.nl/symposium voor meer informatie.

Boordevol beweegprogramma met voor elke oudere wat

In de Nationale Beweegweek voor ouderen staat het actief sporten en bewegen door ouderen centraal. Met een boordevol programma vinden er door heel Nederland beweegactiviteiten plaats op sportverenigingen en bij woonzorgcentra. Van OldStars sportdagen tot het bekende balkonbewegen bij woonzorgcentra, er is voor iedere oudere wel een activiteit in de buurt.

De inschrijvingen voor de Nationale Beweegweek zijn nu geopend. Activiteitenbegeleiders, sport- en beweegprofessionals, OldStars clubs en andere enthousiastelingen die een beweegactiviteit op willen zetten kunnen zich nu aanmelden via oldstars.nl/beweegweek. De eerste 30 aanmelders van een beweegactiviteit ontvangen een uniek t-shirtpakket voor de deelnemers. Ouderen ontvangen lokaal bericht van beweegactiviteiten in hun eigen buurt.

Win beweegvisite van Olga Commandeur
Olga Commandeur is ambassadeur van de Beweegweek. Bent of kent u iemand die gezellige, vrolijke visite vol beweging verdient? Geef uzelf, hem of haar dan nu op. Op vrijdag 12 mei komt Olga op beweegvisite bij de winnaar!

Opgeven voor beweegvisite