Ga naar de inhoud

Voetballen doet Conny net zo graag als Coen

zaterdag 22 augustus

Conny Koreman (66) speelt haar hele leven al voetbal. Door OldStars voetbal staat ze nog steeds op het veld. “Een paar weken terug maakte ik een mooie beweging en speelde door de benen heen. Dat heet een panna. Een panna maken als je mijn leeftijd hebt is wel erg leuk!”

De sportieve Conny is geboren en opgegroeid als Coen in Amsterdam-Oost. “We woonden niet ver van het Ajax-stadion vandaan. Alles wat je in de omgeving zag waren voetbalvelden. Op straat voetballen was één van de allergrootste passies die je als kind kon hebben.” Coen wordt geboren in het verkeerde lichaam. “Al op jonge leeftijd kwam Conny boven drijven. Ik kon niet verklaren waarom ik het dragen van een rok zo leuk vond.”

Hoekig en harig

De puberteit was voor Conny een moeilijke tijd. “Je wordt ineens hoekig en krijgt op allerlei plekken haar. Om Conny te onderdrukken ontstond er een ongelooflijke machoman. Stoer, voetballen en scheuren met een brommer. Alles wat jongens deden. Je gaat leren een schild om je heen te bouwen, het grootste geheim van je leven. Als niemand er maar doorheen prikt. Ik besteedde heel veel tijd aan voetbal. Maar ik kon daar niet vertellen dat ik het leuk vond om in een jurk te lopen. Dat was toch wel een moeilijke tijd.”

Flesje nagellak

“Ik pikte stiekem kleding en nagellak van mijn zus en dan zat ik verkleed als meisje te studeren. Mijn zus was wel verrast dat haar flesje nagellak zo snel leeg was. Ze had het nooit op mijn vingers gezien, maar ze begon wel vermoedens te krijgen.”

Studeren gaat Coen eenvoudig af en hij gaat veel uit in zijn vrije tijd. “Op een gegeven moment komen de meiden natuurlijk om de hoek kijken. Ik had een ideaalbeeld: mooi lang blond haar. Ik had altijd leuke vriendinnen, maar als het te intiem werd, was het over.”

In het huwelijksbootje

Coen probeert Conny uit zijn leven te bannen en wordt verliefd op een stewardess, een collega van zijn zus. Op zijn dertigste stapt hij in het huwelijksbootje. Hij wordt vader van twee zoons. “Ik dacht dat alles wel zou verdwijnen als ik ging trouwen, maar dat gebeurde niet. Het speelde op de achtergrond altijd mee.” Na tien jaar kwam er een einde aan het huwelijk. “Ik ben nooit meer tegen een vaste relatie aangelopen. Als je een druk leven hebt met werk en kinderen dan is dat niet meer noodzakelijk.”

Nieuwe visitekaartjes

In 1999 komt er slecht nieuws als er een melanoom bij Coen wordt geconstateerd. Dit was de druppel. “Ik werd steeds ongelukkiger. In de jaren na de kanker trok ik het niet meer. Ook op mijn werk ging het steeds moeilijker. Ik werkte in de aannemerij bij Ballast Nedam, een echte machowereld. Als ik thuis kwam ging de stropdas af, het pak uit en de vrouwenkleren aan.” Op 49-jarige leeftijd besluit Coen om naar zijn directeur toe te stappen en uit te leggen wat er aan de hand is. “Het was een moeilijke stap om bij het bedrijf ineens als vrouw door het leven te gaan, maar ze hadden er heel veel begrip voor. Bij een technisch probleem van honderdduizend euro had de directie tien minuten tijd voor me, maar op dat moment hebben we twee en half uur met elkaar gesproken.”

Coen gaat op vakantie en spreekt samen met de directie af dat hij terugkomt als Conny. “Op de eerste maandagochtend na de vakantie ben ik lopend op eieren in de auto gestapt en naar mijn werk gegaan. Een heel spannend moment. Toen ik het kantoor binnenliep, stond er een grote bos bloemen en daaronder lag een doosje met nieuwe visitekaartjes. Veel collega’s vielen bijna flauw van verbazing. De machoman was ineens Conny geworden.”

Voetbal

Voetballen doet Conny nog net zo graag als toen ze als Coen door het leven ging. “Dat is mijn ding en dat blijft mijn ding. Ik heb elf jaar bij mijn zusje in het damesteam gespeeld, maar dat team werd opgeheven. Toen las ik in het Amstelveens nieuwsblad over OldStars voetbal. Ik heb gelijk een mail gestuurd.”

Vooral de gezelligheid vindt Conny leuk aan OldStars. “Ik denk dat het woord dollen nooit was ontstaan als er geen voetbal was geweest. Ik hoop echt dat ik het allemaal vol kan blijven houden, zodat mijn kleinzoon als hij groot is met zijn oma kan voetballen.”

LHBTI

Tegenwoordig zijn er veel instanties waar je hulp kunt zoeken als je transgender bent. Voor Conny was dit nog niet zo. “Mijn vader heeft mij wel eens betrapt. Ik schaamde me omdat ik niet kon uitleggen wat het nou was. Er was toen weinig over bekend en nauwelijks organisaties die zich daarmee bezig hielden. Tegenwoordig kun je op veel plekken hulp zoeken. Om dit beeld te bevorderen vind ik het belangrijk om mijn verhaal kenbaar te maken.”

Het Ouderenfonds zet zich met steun van Het Blauwe Fonds in voor sociale acceptatie voor LHBTI’ers. Wij vinden het belangrijk dat alle activiteiten van het Ouderenfonds toegankelijk zijn voor LHBTI’ers. Ook steunen we ouderen die zich niet geaccepteerd voelen door hun omgeving vanwege hun geaardheid. Onze vrijwilligers en medewerkers worden hiervoor speciaal getraind. Lees hier meer over LHBTI.