Bij Noorderveld komt wekelijks een groep van zo’n 35 ouderen samen om te bewegen, lachen en het gevoel van samenzijn te koesteren. Ook bij DKB in Best staat iedere donderdag een groepje 65-plussers op het korfbalveld. Met OldStars Walking Korfball maken deze verenigingen een verschil in het leven van ouderen, niet alleen op sportief vlak, maar zeker ook op het gebied van sociale contacten, verbinden en ontmoeten.
Jan van de Peut, OldStars-trainer bij DKB
“Met OldStars Walking Korfball brengen we ouderen uit Best samen, mannen en vrouwen met allerlei achtergronden. Er doen zelfs een aantal mensen mee met de ziekte van Parkinson”, vertelt Jan van de Peut, die als toegewijde trainer met hart en ziel bijdraagt aan het OldStars Walking Korfball bij DKB uit Best. “Sommigen hebben vroeger al korfbal gespeeld, anderen niet, maar dat maakt niet uit. Iedereen geniet ervan en ze voelen zich allemaal welkom en gewaardeerd. We nemen deel aan toernooien en wedstrijden tegen andere teams en we hebben sterke banden opgebouwd met verenigingen in onze regio.”
Jan is betrokken bij het Nationaal Ouderenfonds. “Om het OldStars Walking Korfball zo goed mogelijk op te zetten voor DKB, heb ik deelgenomen aan voorlichtingsbijeenkomsten, om te begrijpen hoe we meer steun en subsidies kunnen krijgen voor DKB. Het is essentieel om te benadrukken dat het niet alleen om sport gaat, maar ook om het sociale aspect en de brede impact van onze vereniging. Dat is wat fondsen en vrijwilligers aantrekt”, legt hij uit.
Om het OldStars Walking Korfbal zo leuk mogelijk te maken voor de deelnemers, benadrukt Jan het begrijpen van de regels en technieken. “Zelfs bij eenvoudige oefeningen is dat handig. Het omschakelen na balverlies kan soms lastig zijn, maar ik ben er trots op hoe goed onze leden hierop reageren.”
Jaap Bos, kartrekker OldStars Walking Korfball Noorderveld
Jaap Bos, kartrekker van OldStars Walking Korfball in Noorderveld vertelt: “Ons avontuur begon in 2021. Toen ben ik samen met een aantal anderen gaan kijken hoe we de voorzieningen bij onze verenigingen ook beschikbaar konden maken voor ouderen. Naast goede en professionele begeleiding, wilden we kunstgrasvelden en goede EHBO-voorzieningen.” Dat lukte en tegenwoordig is het OldStars Walking Korfball een begrip bij Noorderveld. “In het begin hadden we zo’n 15 deelnemers, maar inmiddels zijn we uitgegroeid naar een groep van 35”, vertelt Jaap trots. “Het werven van deelnemers was een uitdaging, maar we hebben gemerkt dat mond-tot-mondreclame en persoonlijke benadering het meest effectief zijn.”
“Ik kan niet genoeg benadrukken hoe belangrijk variatie in onze oefeningen is. Daarbij moedigen we mensen natuurlijk ook aan om hun eigen grenzen te bewaken”, vertelt Jaap. “Het draait uiteindelijk allemaal om plezier, sociale interactie en het opbouwen van een hechte gemeenschap. De derde helft na de training is net zo belangrijk als de oefeningen zelf. Om de betrokkenheid te vergroten, hebben we zelfs een WhatsApp-groep opgezet.”
Uiteindelijk is het doel van OldStars Walking Korfball bij Noorderveld om mensen met elkaar in verbinding te brengen. Jaap: “Ons doel gaat verder dan alleen korfbal bevorderen. We willen een sterke, lokale OldStars-gemeenschap opbouwen.”
Carlie van Teeckelenburgh, Nationaal Ouderenfonds
Carlie van Teeckelenburgh is projectmedewerker bij het Nationaal Ouderenfonds. “Bij het Nationaal Ouderenfonds zetten we ons in voor alle ouderen in Nederland. We vinden het belangrijk dat iedereen de kans krijgt om op een actieve manier ouder te worden. Daarom bieden we allerlei activiteiten aan waar mensen elkaar ontmoeten”, vertelt Carlie “OldStars Sport vergroot de sportparticipatie onder mannen en vrouwen van 65+. Met aangepaste beweegvormen wordt sporten toegankelijk gemaakt voor ouderen die dachten dat ze het niet meer konden. Zo levert het programma een bijdrage aan een gezondere leefstijl én helpt het bij het uitbreiden van hun sociale netwerk”, legt Carlie uit.
Het Nationaal Ouderenfonds is er voor verenigingen die OldStars Sport, zoals OldStars Walking Korfball, op willen zetten. “Wij stimuleren de lokale samenwerking met bijvoorbeeld het Sportbedrijf, de buurtsportcoach, de sportbond en fysiotherapeuten. Ook begeleiden we de ‘OldStars-commissie’ vanaf het eerste contact tot en met de kick-off en daarna de borging”, vertelt Carlie. “Jaarlijks meten we de impact van onze programma’s.” En die impact is er zeker. “OldStars Sport brengt niet alleen sociale contacten tijdens de training, maar creëert ook ontmoetingen buiten de sportieve activiteiten.”
Dat blijkt onder andere uit de vragenlijst die in 2018 door deelnemers van het OldStars-programma werd ingevuld. Hierin gaf 73% aan meer sociale contacten te hebben door OldStars Sport. 62% geeft aan dat zijn of haar conditie is verbeterd door deelname. En 55% zit lekkerder in zijn of haar vel door OldStars Sport. Carlie: “Het succes van het OldStars Sport-programma toont aan dat het mogelijk is om een verschil te maken in het leven van ouderen door middel van sport en gemeenschapsvorming.”
Dit artikel is eerder online gepubliceerd en hier te vinden