fbpx

OldStars tafeltennis

Het Nationaal Ouderenfonds en haar partners Menzis en het Ministerie van VWS houden met OldStars ouderen in beweging en geven ouderen de mogelijkheid om de sociale voordelen van het verenigingsleven te (blijven) ervaren. Met OldStars tafeltennis bieden wij een aangepaste spelvorm aan voor tafeltennis op latere leeftijd. In principe kan iedereen meedoen, maar het richt zich op de leeftijdsgroep 55+.

Het spel tafeltennis zelf behoeft weinig aanpassing: het is een laagdrempelige sport, die zonder aanpassing tot op latere leeftijd kan worden beoefend. OldStars tafeltennis behelst echter meer dan alleen ‘een potje pingpongen’. Er wordt naast het tafeltennis ook diverse beweegvormen aangeboden. Ook is er ruimte voor het sociale aspect met een kopje koffie en gezellig gesprek. In de visie van OldStars is tafeltennis niet het doel, maar een middel om actief en sociaal bezig te zijn. De ambitie is dat eind 2021 minimaal 30 verenigingen OldStars tafeltennis hebben opgenomen in het aanbod.

Deze aangepaste spelvorm is uitermate geschikt voor ouderen die op een gezonde manier willen bewegen en deel uit willen maken van een sociale, gezellige groep. OldStars tafeltennis staat onder begeleiding van een OldStars begeleid(st)er en/of trainer. Hierbij wordt gebruik gemaakt van het Athletic Skills Model van beweegstrateeg René Wormhoudt.

Een vereniging die OldStars tafeltennis aanbiedt voor de doelgroep 55+:

  • Heeft een actieve ouderencommissie en/ of initiatiefnemer uit de doelgroep die aanspreekpunt is voor OldStars binnen de tafeltennisvereniging en ondersteunt de begeleider/ trainer bij organisatorische taken;
  • Organiseert structureel sociale activiteiten voor ouderen, georganiseerd in het clubhuis en of de kantine van de tafeltennisvereniging via een activiteitenprogramma georganiseerd
  • Werkt lokaal samen met andere organisaties als buurtsportcoaches en/ of welzijnscoaches;
  • Heeft een OldStars begeleider en/ of trainer, die is opgeleid volgens de visie van OldStars en/ of door een bond goedgekeurde opleiding voor OldStars.

Hierbij de link naar het verschil tussen tafeltennis en OldStars tafeltennis: https://www.nttb.nl/speel-tafeltennis/ouderen-55plus/

Opzetten van OldStars tafeltennis
Het Nationaal Ouderenfonds biedt verschillende initiatiefnemers ondersteuning bij het opzetten en uitvoeren van OldStars Sport bij een vereniging. De ondersteuning wordt vastgesteld op basis van een intakegesprek en een voorstel tot ondersteuning(ook wel ondersteuningstraject genoemd):

Daarin worden de volgende mogelijkheden aangeboden:

  1. Ondersteuning bij het opstellen van een plan van aanpak in samenwerking met het Ouderenfonds met een duurzaam organisatiemodel.
  2. Het ontwikkelen van communicatie en PR materialen voor de start van OldStars Sport.
  3. De mogelijkheid tot het volgen van een cursus/opleiding voor de begeleider en/of trainer.
  4. Het organiseren van een clinic met het Ouderenfonds op de vereniging via een docent.
  5. Het realiseren van een samenwerking met gemeente en/of welzijnsinstelling.
  6. Initiatiefnemers kunnen in aanmerking komen voor een opstartsubsidie van het Ouderenfonds.

Wil je meer informatie? Mail dan naar: info@oldstars.nl
Zie ook de downloads, onderstaand

 

OldStars Tafeltennis clubs en initiatieven (20)

Bekijk alle clubs en initiatieven…

OldStars tafeltennis nieuws

Meer nieuws